onsdag den 17. februar 2010

Frygtloes af Tim Lott



Pigen kunne høre hulken fra den forreste rum.
Åbning linje Fearless af Tim Lott.

I en ikke alt for fjern fremtid, i et totalitært samfund en pige kaldet Fearless planer om at undslippe det fængsel, hvor hun er vokset op. Hun husker, før hun kom til byen EF Faith School for genopdragelse, at hun havde en mor og en bedstefar, der holdt af hende. Hun bærer souvenirs, de gav hende. Nogle af de andre piger husker også. Hvis Fearless kan komme i kontakt med deres forældre, siger de, deres forældre vil redde dem. Hvis Fearless kan finde dem, fortælle dem sandheden om \ "skole \" de har været sendt til, at de ikke har nok mad, at de ikke har nok tøj til at holde varmen om vinteren, at de " ve havde deres navne taget fra dem, så deres forældre vil lukke City Community Faith Skole og tage dem med hjem.

Tim Lott roman Fearless begiver sig dybt inde Robert Cormier område. Mens du læser det, kunne jeg ikke lade være med at tænke på Cormier romaner I Am the ost og Bumblebee Flies Anyway og RAG og Bone Shop alle, der beskæftiger sig med børn under tommelfinger af forskellige totalitære myndigheder. Fearless er ikke helt i samme liga. Jeg synes, det er bange for at blive.

Hovedpersonen, Fearless, nægter at underkaste sig den konstante, daglige pres overholde alle reglerne i City Community Faith School, hvor hun har tilbragt de sidste mange år af sit unge liv. Overensstemmelse har sine belønninger. Piger, der opfører sig er placeret højere, får flere privilegier, placeret i autoritet over andre piger. Men Fearless ikke ønsker at blive en \ "A \" pige. Hun ønsker ikke at blive betragtet som egnet til frigivelse, hun ønsker at skabe en ende på fængsel i sig selv. Lyder som The Chocolate War til mig.

Frygtløs mener den eneste måde fængslet kan fortsætte med at eksistere, er, at de voksne på ydersiden ikke kender sandheden om det. Så hun overbeviser \ "A \" pige, der står for skrald, Stench, at lade hende undslippe ved at gemme sig i de affaldsspande, der vil blive truffet til den lokale losseplads. Frygtløs's forsøg på at flygte, og hvad der sker bagefter gøre op for hovedparten af Tim Lott's thriller.

Robert Cormier tog en masse af varme under sin levetid for den dystre verden betragtning af hans romaner. Mr. Cormier tænkte ikke meget af verden, og hans romaner fungerede som advarsler til deres læsere. Pas på. Det er, hvad det er virkelig gerne derude. Dette er, hvad folk vil gøre for dig, hvis du giver dem en chance. Mr. Cormier ønskede sine læsere til at være vred på den måde, hans bøger sluttede. Han ville have dem til at blive forargede, så oprørte over, at de ville gøre noget for at sikre, hvad der skete i hans bøger er ikke sket i den virkelige verden.

Mr. Lott næsten går afstanden i Fearless, men han trækker sine slag i sidste ende. Fearless bliver en fabel, som et resultat, når det kunne have været noget mere. Jeg tror ikke, det ville have været noget så godt som The Chocolate War, men det kunne have været så god, som I Am The Cheese eller The Rag og Bone Shop. I stedet Fearless forsøger at tilbyde sine læsere håb. Men håber han tilbyder føler bygges oven på en historie, der virkelig ikke har nogen. Bogen bliver den slags trøstende historie, mere sofistikerede læsere, selv unger, vil nok ikke købe.