tirsdag den 25. september 2007

Maren brændes

Den formelle dom over Maren Splids afsiges i Ribe den 9. november 1641. Ribes byfoged, borgmestre og rådmænd dømmer hende:

"Efterdi Marens Splids personlig her for Retten saavelsom tilforn bekiender, at bruge og kunde Troldoms Konster, til med vitterligt misbrugt det hellige høiværdige Alterens Sacramente, tilfinde vi hende som en Troldqvinde på hendes Liv at liide Baal og Brand".

Dagen efter er alle indbygger i Ribe på benene. Ingen vil gå glip af henrettelsen, som er grundigt tilrettelagt. 22 læs træ er stablet sammen til bålet og nederst er der lagt tjæretønder. For at gøre Maren mere medgørlig hælder bøddelen en hel kande mjød i hende og kører hende derefter gennem menneskemængden ud til galgebakken.
Her flokkes tilskuerne så tæt, at end ikke Marens sognepræst kan nå frem til hende. Flere af de kvinder som Maren i sin pine havde udlagt som skyldige søger midt i folkemassen at få hende til at ændre forklaring, men en af Ribes borgere forlanger at byfogeden nu lader hende være i fred.
Bålet tændes og bøddelen og hans hjælper binder Maren til en stige - en såkaldt "brudeseng". Stigen rejses og væltes ind i bålet, hvor Marens Splids dør i flammerne den 10. november 1641.

Håndværker - colic-help - skate - egypt - kina