tirsdag den 2. juni 2009

Man quizzed over amerikanske laege doed

Politiet i den amerikanske stat Kansas fortsætter med at afhøre en mand, der mistænkes for at dræbe en fremtrædende abort læge.

Dr. George Tiller, 67, blev skudt og dræbt i en kirke i Wichita.

Han var en af de få amerikanske læger sent sigt aborter, og var blevet stærkt kritiseret af anti-abortionists i USA.

Efterforskere forsøger at fastslå, om den mistænkte, der ikke har været officielt identificeret, havde forbindelser til anti-abort grupper.

Debiteringer forventes

Den mistænkte blev anholdt i en forstad til Kansas City, omkring 170 miles (274km), fra den scene, cirka tre timer efter skudepisoden.

Han blev bragt til Wichita, hvor han forventes at blive opladet.

Wichita Stedfortrædende politimesteren, Tom Stolz, sagde den mistænkte var sandsynligvis står over for en ansvarlig for mord og to af forværres overfald for angiveligt peger en pistol på to andre mænd.

Tidligere, US Attorney General, Eric Holder, sagde USA vil tilbyde beskyttelse til "relevante personer og faciliteter" i kølvandet på drabet på dr Tiller.

Hans klinik - kaldet Women 's Health Care Service - ofte havde været site af demonstrationer, og han var blevet skudt og såret af en voldsmand 16 år siden.

Profil: George Tiller

Dr. Tiller blev skudt lige efter 1000 (1500 GMT) på søndag på reformationen lutherske kirke i Wichita.

Hans enke, fire børn og 10 børnebørn udstedt en erklæring ringer hans aflivning "en ubeskrivelig tragedie".

Oversigten sagde: "Dette er især hjerte-wrenching fordi George blev skudt ned i sit hus for tilbedelse, et sted med fred."

Anti-abort grupper også opsiges skyderiet.

I en erklæring, Troy Newman Operation Rescue sagde hans gruppe opsiges "vigilantism", men at det har fungeret i mange år gennem fredelige og lovlige midler og for at se dr Tiller "bringes for en domstol".

ANTI-Abort ANGREB
Oktober 1998: Dr. Barnett Slepian skudt, Buffalo, New YorkJan 1998: politimand dræbt i blast på klinik nær Birmingham, AlabamaDec 30 1994: To receptionister skudt på klinikker i nærheden BostonJuly 1994: Dr. John Britton og en volontør escort dræbt uden klinik, Pensacola , Florida

Formand Barack Obama sagde, at han var chokeret og oprørt over drabet.

"Men dybtgående vores forskelligheder som amerikanerne over vanskelige spørgsmål som abort, de ikke kan løses ved afskyelige voldshandlinger," Mr Obama sagde.

Abort er et yderst følsomt emne i den amerikanske offentlige liv, og skudepisoden kom to uger efter at formanden gjort en stor tale om emnet på en af de vigtigste katolske universiteter i USA.

Dr. Tiller 's Klinikken er en af blot tre i USA for at udføre aborter efter 21 uger.