søndag den 29. juli 2007

sagen genoptages

Christian IV udviser stor medfølelse og forståelse for den trolddomsramte Didrik Skrædder. Den den nye lensmand i Ribe, Gregers Krabbe sender han til gengæld en vred befaling om, at sagen mod Maren Splids øjeblikkelig skal genoptages. Didrik modtager desuden en kongelig bevilling til at drive sit håndværk overalt i Danmark på grund af sin sygdom, der gør at han kun kan forblive kort tid af gangen på samme sted. Lensmand Gregers Krabbe stævner den 25. februar 1640 Maren for trolddom på Ribe Byting, og Didrik Skrædder har samlet fire velformulerede vidner sammen

Håndværker - colic-help - skate - asteroids - game

mandag den 16. juli 2007

Didrik hos Christian IV

Den forgjorte skrædder giver ikke op. Han har tabt det første slag, men to år senere i slutningen af 1639 drager Didrik til slottet Haderslevhus og får foretræde for kongen. Endnu engang udlægger han sagen og klager over sit skrantende helbred og de deraf svigtende indtjeningsmuligheder. Didrik mener, at Maren Splids bliver beskyttet af Ribes bedre borgerskab. Selv er han kun en sølle og fattig skrædder, som intet kan stille op overfor disse magtfulde mennesker.

Håndværker - colic-help - skate - freak - fartstinks

mandag den 9. juli 2007

Maren Splids og Didrik Skrædder i retten

Laurits og Maren stævner nu Didrik Skrædder for bagvaskelse, og den 14. juni forsvarer Didrik i retten sin påstand der i mellemtiden er blevet noget mere detaljeret i beskrivelsen.
Maren afviser Didriks påstand. Hun er både skræmt og hidsig, erklærer nu at Didrik Skrædder har løjet hende på som en skælm og æresskænder, og hun fortsætter: "...at dersom hendes klæder var skåret hos hans (hvis hun var en mand), ville hun dræbe ham med sin egen hånd". Hun kræver at han beskylder hende åbent eller undskylder hende for retten.
Didrik holder fast i forklaringen. Han sværger med oprakte fingre og en ed som man skal, når man afgiver forklaring. Didrik fører de fire kvinder der var tilstede ved hans sygeseng som vidner. Didrik lover yderligere vidner, men da sagen genoptages, møder alligevel ingen op i retten. Laurits Splid forlanger Didrik dømt som en løgner. Mod forventning beslutter byfogeden den 21. august, at Maren skal udvælge 15 mandlige naboer til at sværge hende fri i Ribe Ret. Splidsfamilien beslutter at lade sagen falde og håber på glemsel.

Håndværker - colic-help - skate - big bang - rachel